موسسه تحقیقات صلح استکهلم؛
تجارت جهانی سلاح به بالاترین میزان پس از جنگ سرد رسید
علت بالا بودن تجارت جهانی تسلیحات افزایش تقاضا از سوی کشورهای منطقه خاورمیانه (غرب آسیا) و شیخ نشین های خلیج فارس است.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، یک مطالعه که نتایج آن روز دوشنبه منتشر شد نشان داد تجارت جهانی تسلیحات پس از جنگ سرد در پنج سال گذشته به بالاترین سطح خود رسیده است که علت آن افزایش تقاضا از سوی کشورهای منطقه خاورمیانه (غرب آسیا) و آسیا بوده است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از استکهلم، بر اساس اعلام موسسه بین المللی تحقیقات صلح استکهلم، بین سال های 2012 تا 2016 میلادی، واردات تسلیحات توسط کشورهای منطقه آسیا و اقیانوسیه از لحاظ حجم 43 درصد واردات در جهان بود که افزایشی 7.7 درصدی را در مقایسه با دوره پنج ساله قبل از آن بین سال های 2007 تا 2011 میلادی نشان می دهد.
این موسسه مستقل در بیانیه ای اعلام کرد :« فروش سلاح های عمده طی سال های 2012 تا 2016 میلادی به بالاترین میزان آن در هر دوره پنج ساله دیگری از زمان پایان جنگ سرد تاکنون رسیده است».
سهم منطقه آسیا و اقیانوسیه در واردات بین المللی بین سال های 2007 تا 2011 میلادی اندکی بالاتر بود.
سهم کشورهای منطقه خاورمیانه و شیخ نشین های خلیج فارس از 17 درصد به 29 درصد افزایش یافت که از اروپا (11 درصد، کاهش هفت درصدی)، کشورهای قاره آمریکا (8.6 درصد، کاهش 2.4 درصدی) و آفریقا (8.1 درصد، کاهش 1.3 درصدی) بیشتر است.
پییتر وزمن Pieter Wezeman پژوهشگر ارشد برنامه هزینه های نظامی و تسلیحاتی موسسه بین المللی تحقیقات صلح استکهلم گفت :« طی پنج سال گذشته، بیشتر کشورها در خاورمیانه عمدتا در جستجوی قابلیت های نظامی پیشرفته به آمریکا و اروپا مراجعه کرده اند ».
وی افزود :« به رغم قیمت های پایین نفت، کشورهای این منطقه در سال 2016 میلادی به سفارش تسلیحات بیشتر ادامه دادند ».
موسسه بین المللی تحقیقات صلح استکهلم اعلام کرد واردات و صادرات جهانی تسلیحات طی پنج سال گذشته به سطح بی سابقه ای از سال 1950 میلادی رسیده است.
عربستان سعودی پس از هند دومین وارد کننده بزرگ تسلیحات در جهان بود (افزایشی 212 درصدی).
آمریکا با در اختیار داشتن 33 درصد سهم بازار (افزایشی سه درصدی) همچنان صادر کننده اصلی تسلیحات است، پس از آن، روسیه با (23 درصد، کاهش یک درصدی)، چین (6.2 درصد، افزایش 2.4 درصدی) و فرانسه (شش درصد، کاهش 0.9 درصدی) و همچنین آلمان (5.6 درصد، کاهش 3.8 درصدی) قرار دارند.
این پنج کشور تقریبا 75 درصد صادرات سلاح های سنگین را در جهان در اختیار دارند.
صعود فرانسه در رده بندی صادرات تسلیحات نتیجه قراردادهای مهم امضا شده با مصر است که به دنبال خرید کشتی های جنگی نوع میسترال و هواپیمای جنگی رافال بوده است.
رئیس برنامه تسلیحات در موسسه بین المللی تحقیقات صلح استکهلم به خبرگزاری فرانسه گفت رقابت میان تولیدکنندگان اروپایی شدید است و فرانسه، آلمان و انگلیس در این زمینه پیشرو هستند.
آمریکا و فرانسه عرضه کنندگان اصلی تسلیحات به منطقه خاورمیانه هستند و این در حالی است که روسیه و چین صادرکنندگان اصلی تسلیحات به آسیا هستند.