برج طغرل از آثار به جا مانده از دوره سلجوقیان با قدمت ۹۰۰ ساله میباشد که در خیابان ابن بابویه شهر ری واقع شدهاست. این برج با ارتفاعی حدود ۲۰ متر و با اسکلتی خشتی و آجری به صورت استوانهای افراشته، خودنمایی میکند. کاربرد اصلی آن، ساعت خورشیدی بوده است؛ نمای بیرون آن ۲۴ کنگره دارد که هر کدام بیانگر یک ساعت از شبانه روز است.
شهرستان جیرفت در فاصله ۲۲۵ کیلومتری جنوب مرکز استان کرمان واقع شده است. این شهرستان دارای سه اقلیم متفاوت جغرافیای سرد کوهستانی ساردوییه، معتدل کوهستانی دلفارد و جبالبارز و گرم مرطوب نواحی دشت جیرفت است. گنجی از تمدن ایرانی در لابهلای خاکهای این دیار به یادگار مانده بود. امروزه این گنج را در موزه باستان شناسی جیرفت نگهداری میکنند. این موزه تمدن مردمش را از گذشتههای دور بازگو میکند. موزه باستانشناسی جیرفت یکی از اماکن قابل بازدید برای علاقهمندان به تاریخ و فرهنگ این شهرستان است. این موزه به تاریخ و فرهنگ غنی جیرفت میپردازد، شهری که آثار تاریخی و باستانی آن قدمتی هفت هزارساله دارند. در این موزه نزدیک به ۵۰۰ شیء و ظرف با کندهکاریها و نقوش پیچیده و پر رمز و راز از انسان، جانوران و… نگهداری میشود. همچنین سفالهای منقوش و ساده و اشیای کوچک مانند مهرههای مسطح و استوانهای در این موزه در معرض نمایش قرار داده شده است.
با توجه به اهمیت وجود موزه ها در سال ۱۹۷۷ شورای بین المللی موزه «ایکوم» که تحت نظارت یونسکو فعالیت میکند، در دوازدهمین مجمع عمومی کمیته بینالمللی موزهها تاریخ ۱۸ ماه مِی میلادی را روز جهانی موزه نامگذاری کرد.
موزه دکتر حسابی واقع در محله تجریش، یکی از موزههای پایتخت است که پس از فوت پدر فیزیک ایران، در سال ۱۳۷۱ در محل خانه ایشان ایجاد شد. در این موزه وسایل شخصی، مدارک علمی و تحصیلی، نشانها و تقدیر نامهها و عکسهای قدیمی محمود حسابی به نمایش گذاشته شده است.
جشن بیلگردانی که در منطقه نیمور از توابع شهرستان محلات استان مرکزی مرسوم است و از جشنهای باستانی و پهلوانی محسوب میشود. این آیین که نزدیک به ۲۰۰۰ سال قدمت دارد به عنوان نمادی برای تشکر از آناهیتا الههٔ آب بوده که از زمان زرتشتیان، باقیمانده است. این آیین هم ریشه در فرهنگ آب و آبیاری دارد و هم در قدیم نمادی برای نشاندادن زور و پهلوانی به دشمنان بودهاست. مردم نیمور عقیده دارند این بازی آیینی، به برکت و زیادی آب کمک میکند.
بندر سیراف شهری تاریخی و بندری در شهرستان کنگان استان بوشهر است. بندر سیراف یکی از قدیمیترین بنادر ایران است که در زمان اردشیر بابکان جهت گسترش بازرگانی و دریانوردی توسعه یافته و در قرنهای نهم و دهم میلادی، مهمترین مرکز بازرگانی ایران به شمار میرفته است. قبور صخرهای دره لیر از نادرترین آثار سنگی جهان به شمار میرود و متعلق به تمدن سیراف میباشد. کاربری ثانویه سازههای دستکند دره لیر در رابطه با امور تدفین است. با ورود اسلام به این منطقه و به علت کمبود زمین به دلیل اینکه از یک سو دریا و از سوی دیگر کوهها سیراف را احاطه کرده اند، با ایجاد تغییراتی از حوضچهها به عنوان قبر استفاده شده است. از عجیبترین آثار تمدن سیراف، چاههای عمیقی است که در دره لیر و بر روی ارتفاعات به طور خارق العادهای حفر گردیده است. از دیگر آثار بندر سیراف، قلعه نصوری است که متعلق به طایفه آل نصور است و بر تپه ای مشرف بر بندر سیراف و دریا بنا شده است.
استان ایلام با برخورداری از ۶۴۰ هزار هکتار جنگل از مناطق مستعد کشور برای توسعه طبیعت گردی است و هر ساله بخصوص در ایام نوروز تعداد بسیار زیادی از مردم این استان و دیگر مناطق کشور برای تفریح و استراحت به دامان طبیعت پناه می برند زندگی در طبیعت را تجربه میکنند.چادرنشینی نوروزی مردم ایلام که به زمان جنگ تحمیلی بر میگردد، روزهای سختی که مردم برای حفظ جان خود به دامان طبیعت پناه می بردند. بعد از سال ها مردم ایلام به یاد روزهای سخت جنگ تحمیلی و چادر نشینی در آن دوران، هر ساله از چند روز مانده به عید همراه با خانواده و با امکانات لازم برای زندگی به طبیعت می روند و تا پایان عید نوروز در طبیعت زندگی می کنند. این رسم در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
شهر تاریخی سیمره که به نام ماداکتو نیز شناخته میشود در دره شهر ایلام واقع شده است. در تقسیم بندی جغرافیایی کهن جزو سرزمین جبال قرار گرفته است. بقایای شهر تاریخی سیمره در فضای بسیار وسیع حدود ۲۰۰ هکتار پراکنده است. معماری موجود این شهر با توجه به پستی و بلندیهای محوطه در سطوح مختلف ساخته شده اند و سقف تعدادی از این بناها هنوز پا برجاست، خانه اربابی، بنای مسجد، تاسیسات جانبی، کارگاه حاشیه شهر تاریخی شامل اماکن مسکونی کوچک و نیز بنای حاشیه پل ند از جمله نقاط کاوش شده در طی ۹ فصل کاوش در این شهر میباشد. شهر تاریخی سیمره بر اساس کاوشهای صورت گرفته مربوط به قرون اولیه اسلامی میباشد.
پل تاریخی گاومیشان در ۱۵ کیلومتری شهرستان درهشهر استان ایلام قرار دارد. طول این پل که از بناهای دوره ساسانی است حدود ۱۷۵ متر و عرض گذر سطح پل نزدیک به ۸ متر و۲۰ سانتیمتر است و در حال حاضر دارای ۶ چشمه طاق میباشد. پهنای پاتاقها، یا حدفاصل چشمه از ۵/۲ تا ۲۵ متر متغیر است. عرض چشمه اصلی این پل حدود ۳۳ متر و ۷۰ سانتیمتر، دهانه پل گاومیشان با بیش از ۵۰ متر عرض بزرگترین دهانه پل کشور است. هر چند که یکی از این دهانهها بعد از عقبنشینی سپاه ایران در جریان حمله اعراب به ایران برای کاهش سرعت پیشروی دشمن تخریب شد. در مورد مصالح باید گفت که مصالح اصلی آن ملاط، آجر و سنگ تشکیل میدهند. معماری پاتاقها به سبک معماری ساسانی است، اما در چشمه طاقها آثار مرمت دورههای صفوی و قاجار دیده میشود.
روستای تاریخی و زیبای ابیانه از توابع کاشان است که در ۳۵ کیلومتری شمال غرب نطنز و در دل کوههای کرکس قرار دارد. ارتفاع این روستا ۲۲۲۲ متر از سطح دریاست و به همین دلیل یکی از مرتفعترین محلهای سکونت مردم ایران به شمار میرود. طبیعت بکر این روستای بی نظیر تلفیقی از کویر و کوهستان بوده و همچنین خانههای ابیانه با استفاده از خاک سرخ ساخته شدهاند که آن را از سایر نقاط ایران متمایز میکنند. پوشش سنتی و رنگارنگ مردم ابیانه و همچنین خاک سرخ آن، سالانه بیش از چهل هزار توریست را به خود جذب میکند.
یزد یکی از قدیمیترین شهرهای ایران است که جاذبههای بسیاری را در خود جای داده است. این جاذبهها سبب شده شهر یزد به عنوان نخستین شهر تاریخی ایران در سازمان یونسکو به ثبت برسد. محلههای قدیمی یزد یکی از اصلیترین جاذبههای این شهر زیبا به شمار میروند و شنیدنیهای بی نظیری از آداب و رسوم مردم یزد در این محلهها شنیده میشود. خوشبختانه با وجود تغییرات زیاد و ساخت و سازهای جدید، برخی از محلههای یزد بافت قدیمی خود را حفظ کردهاند و هنوز هم به همان شکل قدیم قابل مشاهده هستند.