اروپای مرکزی و شرقی، پیش به سوی نظامی گری
روسیه سال 2016 به رغم بحران اقتصادی از نظر هزینه های نظامی بعد از آمریکا و چین در رده سوم جهان قرار گرفت.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، موسسه تحقیقاتی سیپری Sipri سوئد روز دوشنبه اعلام کرد روسیه سال 2016 به رغم بحران اقتصادی از نظر هزینه های نظامی بعد از آمریکا و چین در رده سوم جهان قرار گرفت.
این موسسه تحقیقات بین المللی درباره صلح که در استکهلم مستقر است اعلام کرد روسیه سال گذشته 69 میلیارد و 200 میلیون دلار در بخش دفاعی خود هزینه کرد که پنج و نه دهم درصد بیشتر از سال 2015 است. این رقم معادل پنج و سه دهم درصد تولید ناخالص داخلی روسیه است که بالاترین رقم بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی است که حدود یک ربع قرن از آن می گذرد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از استکهلم، سیپری در گزارشی اعلام کرد « این افزایش بودجه نظامی و بار سنگین اقتصادی در شرایطی صورت گرفت که اقتصاد روسیه به علت کاهش درآمدهای نفتی و تحریم های اقتصادی که کشورهای غربی بعد از 2014 در ارتباط با مناقشه اوکراین اعمال کردند با وضع حساسی رو به رو بود ».
عربستان به سمت نظامی گری
عربستان سعودی که سال 2015 سومین بودجه دفاعی را در جهان داشت سال 2016 به رده چهارم نزول کرد. هزینه های نظامی این کشور « به رغم ادامه مشارکت در مناقشه های منطقه ای » با کاهش 30 درصدی به 63 میلیارد و 700 میلیون دلار رسید.
نان تیان Nan Tian از پژوهشگران این موسسه اعلام کرد « کاهش درآمدهای نفتی و مشکلات اقتصادی، بسیاری از کشورهای صادر کننده نفت را وادار به کاهش هزینه های نظامی کرد ».
افزایش بودجه دفاعی در اروپا
بالاترین بودجه نظامی را آمریکا در اختیار دارد که سال 2016 با افزایش یک و هفت دهم درصدی به 611 میلیارد دلار رسید. چین با 215 میلیارد دلار و افزایش پنج و چهار دهم درصدی در رده دوم قرار دارد.
دونالد ترامپ که ماه ژانویه به قدرت رسید ارتش را در اولویت نخست بودجه قرار داد و با حمله ماه آوریل به یک پایگاه هوایی در سوریه و مواضع ( گروه تکفیری صهیونیستی ) داعش در افغانستان نشان داد که در توسل به زور درنگ نمی کند.
طبق گزارش این موسسه، افزایش هزینه های های نظامی آمریکا در سال 2016 احتمال دارد به روند کاهشی در دوره ریاست جمهوری باراک اوباما پایان دهد.
اما اود فلورانت Aude Fleurant مدیر برنامه تحقیقات درباره تسلیحات و بودجه نظامی اعلام کرد ادامه روند افزایشی بودجه نظامی به علت وضع سیاسی غیر ثابت در آمریکا با تردید رو به رو است.
اروپایی غربی که از سال 2015 با چند حمله تروریستی رو به رو بود و دونالد ترامپ مشارکت کشورهای این منطقه را در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) نا کافی خوانده است بودجه نظامی خود را دومین سال متوالی دو و شش دهم درصد افزایش داد.
فرانسه تقریبا هم سطح با هند رده پنجمی با 55 میلیارد و 700 میلیون دلار در رده ششم قرار گرفت.
انگلیس با 48 میلیارد و 300 میلیون دلار رده هفتم را به خود اختصاص داد.
گرایش به افزایش بودجه نظامی در اروپای مرکزی و شرقی به ویژه کشورهای منطقه بالتیک ملموس تر است.
سیمون ویزمن Siemon Wezeman پژوهشگر سیپری اعلام کرد « بخشی از افزایش هزینه های نظامی بسیاری از کشورهای اروپای مرکزی می تواند با تهدید از سوی روسیه مرتبط باشد ».
در مجموع بودجه دفاعی اعضای اروپایی ناتو حدود چهار برابر بیشتر از بودجه نظامی روسیه است.