به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، حجتالاسلام والمسلمین «سید محمد حسن ابوترابی فرد» در خطبه دوم نماز جمعه تهران افزود: اصلاح نظام ارزی، سیاست پولی، نرخ رشد حجم پول، نرخ سود بانکی، بانک مرکزی، اصلاح سیاست مالی، نظام بودجه ریزی که رهبر معظم انقلاب تاکید کردند - یعنی میزان درآمد و مخارج دولت ریشه بسیاری از مشکلات است-، سیاستهایی است که باید به اصلاح عملکرد اقتصاد ایران منتهی شود.
وی با تاکید بر لزوم اصلاح سیاستهای ساختاری به خصوص در حوزه مدیریت درآمدهای نفتی گفت: درآمدهای نفتی باید در این مقطع از تاریخ ایران که دشمن برای ما این فرصت را فراهم کرده است، اصلاح شود. دولت و مجلس باید تصمیم بگیرند به هر میزان که در این مقطع سخت ارتباط بودجه با نفت کاهش پیدا کرد، هرگز افزایش پیدا نکند، این پایه شود. به طوری که اگر فردا سیاستهای نظام این بود که نفت بیشتری بفروشد تمام درآمدها به صندوق ذخیره ارزی واریز شود.
وی ادامه داد: نظام سازی، اصلاح نهادها، نظام مالیاتی، نظام بانکی، نظام مدیریت، نظام نظارت، نظام قضایی، نظام تقنین و تنقیح کشور را متحول میکند.
خطیب نماز جمعه تهران در ادامه به سوره مبارکه حضرت یوسف اشاره کرد و گفت: بعد از این که پادشاه مصر او را در این جایگاه انتخاب کرد، حضرت یوسف مسئولیت مدیریت اقتصاد مصر را انتخاب میکند. این انتخاب همانطور که اهل تحقیق هم اشاره کرده اند اهمیت اقتصاد در مدیریت کشور را نشان میدهد.
ابوترابی فرد خاطرنشان کرد: اینکه میبینید نزدیک به دو دهه است که سکان دار انقلاب اسلامی با ادبیات و شعارهای مختلف بر اهمیت مدیریت اقتصادی کشور تاکید دارند، به دلیل جایگاه مهم اقتصاد است. اگر اقتصاد کشوری اقتصاد قدرتمندی بود راه برای تحول هموار میشود.
وی گفت: حضرت امیر (ع) در نامه به مالک اشتر اولین مسئولیت او را جمع آوری مالیات ذکر میکند. یعنی اقتصاد سالم امکان بدست آوردن مالیات را فراهم میآورد.
خطیب جمعه تهران اضافه کرد: جمهوری اسلامی در این چهاردهه در حوزههای اقتصادی با تمام کاستیها و ضعفهایی که وجود داشته، قدمهای بسیار بلند و استثنایی برداشته است.
ابوترابی فرد یادآورشد: با این که ما یک دهه با آن هزینهها در جنگ بودیم، چهاردهه در تحریم هستیم و در بدست آوردن منابع همیشه با مشکل روبرو بوده ایم، اما امروز زیرساختهای اقتصادی کشور به اندازهای شکل گرفته که بسیاری از کشورهای حتی به اصطلاح توسعه یافته از این امکانات برخوردار نیستند.
خطیب موقت نماز جمعه تهران با تبیین تفاوتهای زیرساختهای های اقتصادی با شاخصهای کلان اقتصادی اظهارداشت: زیرساختها برای آن است که شاخصها اصلاح شود که البته در این حوزه مشکل داریم و باید به طور جدی به آن بپردازیم.
ابوترابی فرد یادآور شد: حضرت یوسف میفرماید اقتصاد کشور را به من بسپار چرا که من دو ویژگی در این زمینه دارم. اولا در قله پاکدستی و دوم در قله دانش در این زمینه قرار دارم.
وی با بیان این که اقتصاد و مدیریت دانش محور شعار قرآن است، اظهارداشت: نظام دانایی نظام مبتنی بر آموزههای وحیانی بوده و روح دین، روح علم و معرفت است. یکی از مهمترین شاخصها برای انتخاب مدیران در هر سطحی دانش، علم و تجربه لازم و در تراز بالا است.
خطیب موقت نماز جمعه تهران در ادامه گفت: در این دوران حداقل با سه رییس جمهور در مجلس ارتباط داشتم. گاهی میدیدم وزیری معرفی شده است که وقتی با او جلسه میگذاشتم میدیدم که مجلس با این وزیر اصلا صحبت نکرده است که در چه شرایطی، با چه سیاستی و چه نگاهی در این جایگاه قرار گرفته است و رییس دولت و نظام چه انتظاراتی از وی دارد؟
ابوترابی فرد اضافه کرد: گاهی میدیدم درست در نقطهای که درآمدهای کشور به دلیل تحریم در اوج کاهش و محدودیت است، این آقای وزیر از روز اول پیشنهادهای پرهزینهای را مطرح میکند. اصلا نمیداند در چه شرایطی این کرسی را در دست گرفته است؟ یکی از دلایل مشکلات امروزهم همین هزینههایی است که نباید در سالها خلق میشد و خلق شد.
وی در بخش دیگر از سخنانش با بیان این که حضرت یوسف گفت که مدیریت اقتصادی را بدست من بسپارید، گفت: جناب آقای یوسف معاون اول، برنامه شما برای مدیریت اقتصاد مصر چیست؟ این برنامه مبتنی بر اطلاعات است. اگر امروز را عصر اطلاعات مینامید، قرآن عصر حضرت یوسف را عصر اطلاعات و دانایی و علم میداند ومی گوید حضرت یوسف با اطلاعات درست از فضای پیش روی کشور بزرگ مصر با اطلاعات، علم و نقشه راهی را تدوین کرد.
ابوترابی فرد ادامه داد: جوانان، مدیران، مسئولان و آحاد ملت ایران، امروز هم این نقشه راه، راه نجات همه ملتها است، راه رسیدن به قدرت است، اگر ایران این راه را انتخاب کند و در این راه قدم بردارد به سرعت مشکلاتش حل میشود.
خطیب جمعه تهران یادآور شد: یک مقام عالیرتبه بنیاد پژوهشی واشنگتن که به کنگره و رییس جمهور آمریکا برای چگونگی تحریم ایران مشاوره میدهد، در همایشی تصریح میکند که اگر مسئولین ایران با شجاعت راه درست را انتخاب کنند ایران به سرعت بر مشکلات خود در همه حوزهها فائق میآید. چون دشمنان ظرفیتهای ایران را میدانند.
وی تاکید کرد: ایران با داشتن این ملت ورهبری عالم، شجاع و مقتدر یک استثنا است. انقلاب اسلامی با داشتن ملتهای منطقه، دولتهای شجاع منطقه و جبهه مقاومت یک استثنا است.
ابوترابی فرد اضافه کرد: جمهوری اسلامی ایران یک قدرت رو به رشد است که راه را برای افزایش اقتدار ملت اسلام و کاهش ضریب نفوذ آمریکا در منطقه هموار کرده و از این بابت یک استثنا است.
ابوترابی فرد با تقدیر از اقدامات مثبت وزارت جهاد کشاورزی و وزیر آن گفت: باید نقشه دقیق کشاورزی را برای جامعه کشاورزی تعریف کنند؛ اینکه چه محصولی در کدام نقطه و چگونه تولید شود. استفاده از بهترین بذر و نهال و نیز دانش و علم.
وی دانشگاه تهران را قله علمی دانست و گفت: دانشکده کشاورزی، اولین دانشکده این دانشگاه است و علمای تراز اول دارد.
ابوترابی فرد افزود: پردیس این دانشگاه باید مورد توجه ویژه قرار گیرد. این دانشگاه نماد آموزش عالی کشور است.
وی لزوم بهکارگیری تولید دانش بنیان را مورد اشاره قرار داد و گفت: باید سرمایه را به نقطهای هدایت کرد که بالاترین سود را داشته باشد. مدیران کشور با توجه به محدودیت منابع باید کمک کنند که منابع کمیاب به حوزههایی هدایت شوند که بالاترین سود را دارد و امنیت کشور را تأمین میکند.
امامجمعه موقت تهران با انتقاد از اینکه تولید، مبدل به فرهنگ ما نشده است، تصریح کرد: فرهنگی ایرانی و اسلامی ما باید فرهنگ تولید دانشبنیان باشد.
وی با بیان اینکه روزانه حدود هشتصد میلیارد متر مکعب گاز در کشور استخراج میشود، خاطرنشان کرد: تقریباً تمام این مقدار را مصرف میکنیم. قطعاً با نصف این مقدار به بهترین وجه میتوانیم زندگی خود را اداره کنیم. سایر کشورهای دنیا با کمتر از یک چهارم این مقدار، زندگی خود را اداره میکنند.
ابوترابی فرد با بیان اینکه ما باید خیلی کم مصرف کنیم تصریح کرد: تربیت فردی در سایه ریاضت فردی حاصل میشود؛ حضرت یوسف در چاه قرار گرفت، کنیز شد و به زندان رفت. جوانان ما هم به جبهه رفتند و اسرای ما در اسارت مبدل به الماسهای درخشان شدند. جامعه نیز با سختی به کمال میرسد. ان مع العسر یسری.
وی لزوم تولید حداکثری و مصرف حداقلی را مورد تأکید قرار داد و گفت: در زمان حضرت یوسف در هفت سال اول تولید و ذخیره کردند و در هفت سال دوم از دسترنج خود استفاده کردند و سپس تبدیل به غول اقتصادی شدند.
امام جمعه موقت تهران ادامه داد: ایران مقتدر است، چون با قدرت در مسیر صحیح قدم برداشته و قدرت درونی اش استحکام یافته و انشاءالله به قدرت بزرگ اقتصادی در آسیا تبدیل خواهد شد.
ابوترابی فرد اصلاح سیاستهای پولی، نرخ رشد، حجم پول، نرخ سود بانکی، سیاستهای مالی و نظام بودجه یزی را مورد تأکید قرار داد و تصریح کرد: میزان درآمد و مخارج ریشه بسیاری مشکلات است. همچنین اصلاح نظام ارزی و سیاستهای اشتغالزایی از اصولی است که زمینه فراهم آوردن تولید و کنترل تورم و کاهش نرخ بیکاری را در پی دارد.
خطبه اول نماز جمعه مشکلات اقتصادی جامعه حل خواهد شد حجت الاسلام سیدحسن ابوترابی فرد در ادامه مباحث دو خطبه گذشته پیرامون بیانیه دوم انقلاب و با نگاه به شعار سال ۹۸ به بیان الهاماتی از آیات نورانی سوره مبارکه حضرت یوسف (ع) پرداخت.
وی در این مبحث با اشاره به موضوع انتخاب حضرت یوسف (ع) از سوی برادرانش که وی را در چاه انداختند، گفت: باید مراقب نفس خویش باشیم چرا که اگر انسانی تربیت نشود با حسادت، نظام خانواده و نظام جامعه در معرض آسیبهای جدی قرار میگیرد.
خطیب موقت نماز جمعه تهران در ادامه با اشاره به انتخاب حضرت یوسف (ع) از سوی پروردگار متعال به پیامبری، دلیل این انتخاب را که در قرآن به آن اشاره شده ملاک شخصیت تربیت شده یوسف پیامبر ذکر کرد و گفت: وی از محسنین بود.
خطیب موقت نماز جمعه تهران ادامه داد: اگر میخواهید به خداوند متعال نزدیک شوید و او شما را انتخاب کند آراسته به احسان شوید.
وی افزود: نخستین جرقه احسان در شخصیت حضرت یوسف آن بود که در برابر رفتار زشت برادران خود نه تنها آنان را نفرین نکرد بلکه برای آنها دعا نیز کرد.
ابوترابی فرد گفت: جامعه انقلابی باید آراسته به احسان بوده، دست همدیگر را بگیرد، در تامین نیازهای فکری، اعتقادی، اخلاقی، سیاسی، نقد، مشورت و تامین نیازهای مادی و اقتصادی کوشا باشد.
وی افزود: جامعه پرخاشگر و ستیزه جو در تراز قرآن نیست.
خطیب موقت نماز جمعه تهران ایستادگی در برابر هوا و هوس و شهوات را از جمله ویژگیهای حضرت یوسف (ع) ذکر کرد.
وی تاکید رهبر معظم انقلاب بر نسل جوان در دهه پیش رو را نگاه به جوانانی خواند که حضرت یوسف را در تقوی، احسان، مهار شهوات و رسیدن به ساحت مقدس احسان الگو قرار میدهند.
خطیب موقت نماز جمعه تهران با تاکید بر اینکه خودسازی از میان معبرهای سخت بدست میآید، گفت: این دفاع مقدس بود که جوانان را شیفته فرهنگ شهادت کرد.
ابوترابی فرد با اشاره به انتخاب حضرت یوسف از سوی پادشاه مصر بعنوان عزیز مصر، انتخاب شایسته وزیر، مدیر و مسئولان را در پیشبرد اهداف جامعه مورد تاکید قرار داد.
وی افزود: شایسته سالاری شعار قرآن و روح دین است و فلسفه امامت و فلسفه نظام مبتنی بر حاکمیت فقیه عادل، صالح و مدیر و مدبر است.
وی ادامه داد: ولایت فقیه یعنی ولایت علم و عدالت.
خطیب موقت نماز جمعه تهران در ادامه این مبحث با اشاره به یکی از ویژگیهای پادشاه مصر، گفت: تفویض اختیار به حضرت یوسف یکی از ویژگیهای بارز وی بود.
وی افزود: مدیران ما گاهی معاونان و مسئولان تراز اول را رصد و انتخاب نمیکنند و اگر هم انتخاب شد گاهی تفویض اختیار به آنان صورت نمیگیرد.
ابوترابی فرد افزود: یکی از آسیبهای بروکراسی عدم تفویض اختیار است و یکی از توصیههای مقام معظم رهبری در خصوص انتخاب مدیران اینکه آنان باید عالم، شجاع، انقلابی، باهوش، پرکار و باانگیزه باشند.
وی گفت: تفویض اختیار به معنای عدم نظارت نیست و اگر ما به کسی مسئولیت دادیم باید پاسخگو نیز باشیم و نظارت کامل انجام شود.
خطیب موقت نماز جمعه تهران در پایان این مبحث در خطبه اول نمازجمعه این هفته تهران تصریح کرد: اگر اینگونه عمل کنیم همان گونه که مشکلات دفاع مقدس حل شد، مشکلات اقتصادی جامعه نیز حل خواهد شد.