اشتغال و آموزشهای فنی حرفهای حلقههای گمشده مبارزه با مواد مخدر
هرچند کشف مواد مخدر و دستگیری افراد مصرف کننده و فروشنده در این زمینه میتواند در مهار اعتیاد مؤثر باشد، اما درمان بیکاری و فقر در پاک سازی جامعه از مواد افیونی مؤثرتر است.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیمامرکز کردستان، بیست و ششم ژوئن برابر با پنجم تیر روز جهانی مبارزه با مواد مخدر نامگذاری شده تا اهمیت این موضوع بر مردم بیش از پیش نمایان شود و بشر امروز بداند مبارزه با مواد مخدر در عصر کنونی به یک موضوع فنی و معادلهای پیچیده تبدیل شده است.
عادت به مصرف مواد مخدر در واقع یک نوع ناهنجاری و اختلال روانی است که نه تنها زندگی شخصی بلکه خانوادگی فرد معتاد را تحت تأثیر قرار میدهد و به دنبال آن آسیبهای بی شماری بطور مستقیم و غیر مستقیم بر بخشهای اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی جامعه تحمیل میکند.
علل گرایش به مواد مخدر را میتوان در ترکیبی از ابعاد اجتماعی، روانشناختی و زیست شناختی جستجو کرد و هر یک از این عوامل نیاز به نگاهی دقیق و تیزبینانه از سوی مسئولان و نهادهای درگیر مبارزه با مواد مخدر دارد.
اعتیاد والدین و محیط آلوده خانوادگی مغضلی است که فرزندان را در معرض این مواد قرار میدهد و زمینه گرایش فرزندان را به مواد مخدر فراهم میکند.
مدیرکل بهزیستی استان کردستان گفت: اعتیاد، مادر تمامی آسیبهای اجتماعی است و از ۱۵۰ کودک بی سرپرست و بدسرپرست که در مراکز بهزیستی استان نگهداری میشوند، ۹۰ درصد آنها دارای پدر یا مادر معتاد هستند.
هرچند گرایش به مواد مخدر در کردستان پایین است و جزو استانهای پاک در این زمینه است، اما بنابر اعلام سردار آزادی فرمانده انتظامی استان کردستان، در یک سال اخیر هزار و ۱۰۰ تن انواع مواد مخدر در استان کشف شده است و گرایش به مواد روانگردان در میان جوانان افزایش داشته است که این زنگ هشداری برای توجه بیش از پیش به این معضل اجتماعی است.
نقش بیکاری و تحصیلات در گرایش به مواد مخدر
رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر استان کردستان گفت: در میان دستگیرشدگانی که در زمینه فروش یا مصرف مواد مخدر در استان فعالیت میکنند، مشاغل کاذب با ۷۵ درصد بیشترین درصد را به خود اختصاص داده است و این بیانگر نقش مهم بیکاری و مشاغل کاذب در گرایش به مواد مخدر است.
سرهنگ فرامرز شاکری با بیان اینکه رابطه معنی داری میان میزان تحصیلات و مصرف و فروش مواد مخدر در استان وجود دارد افزود: در میان دستگیرشدگان مواد مخدر، ۴۵ درصد دارای تحصیلات متوسطه، ۲۵ درصد تحصیلات ابتدایی، ۱۷ درصد دیپلم و ۱۱ درصد بی سواد هستند.
سردار آزادی فرمانده نیروی انتظامی کردستان با بیان اینکه مواد مخدر شیشه کمترین میزان کشفیات را داشته است، اما بعد از تریاک بالاترین میزان دستگیریها را به خود اختصاص داده است گفت: بیشترین شغل دستگیر شدگان مشاغل کاذب یا بیکاران بوده اند و این زنگ خطری برای مسئولان کشوری و استانی است.
آموزشهای فنی و حرفهای و نقش آن در عدم گرایش مجدد به اعتیاد
کمپهای ترک اعتیاد استان عموماً اختیاری است؛ بر اساس آمارها ۱۴ کمپ ترک اعتیاد اختیاری وجود دارد که در زمینه درمان و آموزش ترک اعتیاد فعالیت دارند و فقط ۲ کمپ اجباری ترک اعتیاد در استان کردستان فعالیت دارند.
قریشیمدیرکل بهزیستی استان کردستان با بیان اینکه سال گذشته ۲ هزار و ۹۷۳ نفر به صورت خودمعرف زیرپوشش خدمات کمپهای ترک اعتیاد در استان قرار گرفتند، افزود: در حال حاضر ۳۸۸ معتاد در کمپهای ترک اعتیاد حضور دارند که ۲۱۹ نفر آنها معتاد متجاهر هستند.
کمپهای ترک اعتیاد اختیاری و اجباری علاوه بر ترک اعتیاد، باید برنامههایی برای کارآفرینی و آموزشهای فنی و حرفهای افرادی که موفق به ترک اعتیاد شده اند، داشته باشند؛ چرا که یکی از معضلهای اساسی در این زمینه گرایش مجدد این افراد به مواد مخدر پس از ترک است و آموزش تخصصی و فنی آنها همزمان با ترک اعتیاد میتواند در ایجاد انگیزه، امید به زندگی و عدم گرایش مجدد به مواد مخدر در این افراد مؤثر باشد.
فضای مجازی بستری برای خرید و فروش مواد مخدر
اینترنت و فضای مجازی در کنار همه مزیتها و کاربردهای مهمی که در زندگی عصر امروز دارند، میتواند عامل و بستری برای اشاعه بزههای اجتماعی از جمله خرید و فروش انواع مواد مخدر باشد.
سردار آزادی در این بارهگفت: متأسفانه خرید و فروش مواد مخدر در فضای مجازی هم بسیار شایع است و یکی از اولویتهای پلیس فتا باید مقابله و مبارزه با این جرائم در فضای مجازی باشد.
با توجه به شیوع بیماری کرونا و افزایش استفاده از ظرفیتهای فضای مجازی در میان دانش آموزان و نوجوانان، لازم است والدین و خانوادهها نظارت بیشتری بر نحوه استفاده فرزندان خود از فضای مجازی داشته باشند تا گرفتار آسیبهای ناشی از این فضا نشوند.
راه کارهای پیشنهادی برای مبارزه با مواد مخدر
بر اساس پژوهش ها، رابطه آماری معنی داری بین مشکلات اقتصادی، اختلافات زناشویی، فقر، بیکاری و مناطق حاشیه نشین شهری درگرایش به اعتیاد وجود دارد.
بیش از %۸۰ از معتادین، نقش دوستان، در دسترس بودن مواد مخدر، سیگار کشیدن، بیکاری، عدم قدرت نه گفتن به دیگران و ورزش نکردن را در گرایش به اعتیاد زیاد قلمداد کردند.
۲۵ نهاد و سازمان در حوزه مبارزه با مواد مخدر و در زمینههای آموزشی، فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و روانشناسی فعالیت میکنند و لازم است این نهادها به موضوع اشتغال به ویژه برای جوانان توجه بیشتری داشته باشند چرا که نقش مهمی در حل این مشکل دارد.
ارتقای آگاهی، آموزش هایمفید و هشدارها در مورد عواقب و عوارض این مواد برای فرد و خانوادهها یکی از راه هایحل این معادله چند مجهولی است و بخش مهمی از این آموزشها باید از طریق رسانهها به عموم مردم منتقل شود.
گردآورنده: مهرداد پشابادی