پخش زنده
امروز: -
یک کارشناس اقتصادی در خصوص ایجاد ارز 4 هزار و 200 تومانی گفت: از جعبه ابزار اقتصادی اشتباه استفاده کردیم.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آقای مرتضی زمانیان در استودیوی گفتگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما افزود: متأسفانه جعبه ابزار اقتصادی کشورمان را غلط استفاده کرده ایم. در این جعبه، ابزارهایی برای حمایت از مردم، کاهش تورم، کنترل قیمت و ... وجود دارد.
او کارکرد اصلی ابزار تعیین قیمت در اقتصاد را جلوگیری از انحصارطلبی عنوان کرد و افزود: تعیین قیمت برای صنف مرغدارها و مرغ فروشان هیچ کجای اقتصاد نمی گنجد نمی توان از طریق ابزار کنترل قیمت، ابزار دیگری که مربوط به حمایت است را آماده به کار کرد. ابزار کنترل قیمت ابزار رفاهی محسوب نمی شود البته استثنائاتی هم وجود دارد.
آقای زمانیان گفت: با ایجاد ارز 4 هزار و 200 تومانی اگر کنترل قیمتی هم در برخی اقلام شکل گرفت به نفع پولدارها بود و باز هم دست کم درآمدها از برخی منابع و اقلام مانند مرغ کوتاه تر شد.
حجت الاسلام و المسلمین احمد آزادیخواه سخنگوی کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در ارتباط زنده تصویری با این برنامه گفت: با اختصاص و ایجاد ارز 4 هزار و 200 تومانی به اهدافی که داشتیم نرسیدیم.
او ادامه داد: تا زمانی که قیمت ارز در کشورمان تک نرخی نباشد مدام برای دولتمان ایجاد آشفتگی خواهیم کرد و دولت نمی داند باید ارز را بر اساس 4 هزار و 200 مدیریت کند یا نرخ نیمایی و یا سند آزاد. با این حال همین حداقل 3 نرخی بودن ارز، خود ایجاد رانت خواهد کرد.
آقای آزادیخواه تصریح کرد: هدف از ارز 4 هزار و 200 تومانی، تسهیلگری برای مصرف کنندگان است اما در شرایط فعلی خدمتی برای مصرف کنندگان ارائه نمی شود. در بحث واردات هم تا زمانی که نتوانیم بازاری رقابتی ایجاد کنیم با مشکلات موجود مواجه خواهیم بود.
آقای محمد ماهی دشتی دیگر کارشناس اقتصادی حاضر در استودیو گفت: در حوزه واردات، دچار بیش اظهاری و گران نمایی برخی وارد کنندگان هستیم و همین اتفاق، ایجاد رانت و گران فروشی را در پی خواهد داشت.
آقای آزادیخواه سخنگوی کمیسیون کشاورزی مجلس در ادامه ارتباط تصویری با این برنامه گفت: واردات نابجا و بی رویه و عدم حمایت از تولید کنندگان داخلی در بسیاری از مواقع تبدیل به غده ای سرطانی برای کشور شد. بلافاصله سراغ واردات رفتن، زاده رانت هایی است که در تخصیص ارز ترجیحی وجود دارد البته این درست است که دولت باید در مواقع کمبود اقلام پروتئینی اقدام به واردات نماید اما همین اقدام خود تبعاتی درپی خواهد داشت. در مواردی مشاهده شد که ارز ترجیحی برای واردات ذرت تخصیص یافت تا از ذرت گلوکز درست کنیم اما سرنخ ها به شرکت های شکلات سازی رسید که قصد داشتند با ارز 4 هزار و 200 تومانی به صادرات خود رونق ببخشند.
آقای زنگنه سخنگوی کمیسیون ویژه جهش تولید مجلس شورای اسلامی در ارتباط زنده تلفنی با این برنامه گفت: ارز 4 هزار و 200 تومانی نظام تولید کشور را مختل کرده است.
او ادامه داد: در مدتی که ارز 4 هزار و 200 تومانی برای کمک به تولید و همین طور تسهیل در امور معیشت تولید کنندگان و مصرف کنندگان تخصیص یافت، شاهد تعطیلی و آسیب دیدن تولیدی ها و دامداری های بسیاری در کشور بوده ایم.