پخش زنده
امروز: -
کارشناس حوزه اوراسیا گفت: ماموران اطلاعاتی آمریکا، انگلیس و فرانسه در قالب ماموران داعش می خواهند از اختلافات مرزی منطقهای استفاده کنند و هرچه تماس ما با طرف روسی و عملیاتی بودن تفاهماتمان بیشتر باشد برای حفظ امنیت منطقه مان هم مهم است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، برنامه تلویزیونی گفتگوی ویژه خبری سیما با حضور آقای صدرالحسینی کارشناس مسائل بین الملل و آقای مدبر کارشناس حوزه اوراسیا به بررسی ابعاد سفر آقای سرگی شایگو دبیر شورای امنیت ملی روسیه به تهران پرداخت.
مشروح گفتگوهای این برنامه را در ادامه میبینید:
سوال: آقای صدرالحسینی راجع به اهمیت سفر آقای سرگی شایگو بفرمایید که با چه هدفی انجام شد؟ در این مقطع زمانی از چه اهمیتی برخوردار است و چه پیامدهایی میتواند داشته باشد؟
صدرالحسینی: روابط جمهوری اسلامی ایران و فدراتیو روسیه روابطی قدیمی و دراز مدت و در جنبههای مختلف بسیار بسیار عمیق هستند، بعد از سفر جناب آقای احمدیان به روسیه دعوتی به عمل امد.
در حقیقت این سفر آقای شایگو یک نوع برگشت آن سفری است که آقای احمدیان انجام دادند البته با توجه به این که هر دو نهاد شورای امنیت کشورها یک نهاد حاکمیتی هستند و مسئولیتهای گوناگونی را در حوزههای مسائل سیاسی، امنیتی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و نظامی دارند قطعا و یقینا این سفرها میتواند بسیار مهم باشد، چرا که وقتی که روابط سیاسی، اقتصادی و امنیتی و نظامی کشورها گسترش پیدا میکند، پای شوراهای امنیت هر یک از آن کشورها به میان میآید و روابط ما هم در سطوح بسیار بالا تا به حال بوده و سفر آقای شایگو به ایران بسیار میتواند در حوزههای مختلف با اهمیت باشد که در بخشهای دیگر به آنها میپردازیم.
اما نکته حائز اهمیت این است که آقای شایگو در شرایطی دارند پاسخ سفر اقای احمدیان را به مسکو میدهند که ما دولتمان به تازگی تشکیل شده و دولت جدیدی در کشور آمده بر اساس آراء عمومی مردم و این دیداری هم که جنابعالی اشاره فرمودید به آن یعنی دیدار دبیر شورای عالی امنیت ملی روسیه با آقای پزشکیان، بسیار با اهمیت است، گفتگوهایی که در سطوح عالی انجام میشود قطعا تاثیرات بسزایی در زمینههای مختلف خواهد داشت.
صدرالحسینی: این سفر به خاطر شرایط خاص منطقه انجام نشده است
سوال: به مناسبات روز و اتفاقات روز هم مرتبط است این سفر؟
صدرالحسینی: قطعا با توجه به شرایط حاد منطقه در ارتباط با مسائل منطقهای هم گفتگوهایی میشود، اما این سفر به خاطر شرایط خاص به وجود نیامده همانطور که عرض کردم از قبل برنامه ریزی شده بود و سر وقت این سفر انجام شد، قطعا در این سطح که گفتگو صورت میگیرد در ارتباط با مهمترین موضوعات مورد علاقهای که محور آن مسائل امنیتی است قطعا گفتگو میشود.
من در بخشهای بعدی خواهم گفت که نزدیکی دو کشور موثر در منطقه یعنی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری فدراتیو روسیه چگونه میتواند در موضوعات مهم امنیتی منطقه و تقویت منطقه و گسترش امنیت در منطقه تاثیرگذار باشد.
مدبر: شورای امنیت ملی ایران و شورای امنیت روسیه مرکز فرماندهی تجمیع روابط شدند
سوال: آقای مدبر این همکاریهای دفاعی ایران و روسیه چه تاثیری میتواند در امنیت منطقهای و بین المللی داشته باشد؟
مدبر: نکته نخست این است که امروز سطح روابط ایران و روسیه در مدل همکاریهای دو شورای امنیت ملی دو کشور طراحی شده، یعنی الان شورای امنیت ملی ایران و شورای امنیت روسیه مرکز فرماندهی تجمیع روابط شدند و شورای عالی امنیت ملی ایران بحث پیشرانی و تسهیل گری همه ابعاد روابط ایران و روسیه را دارد طراحی میکند یعنی ما بعد امنیتی – اطلاعاتی، نظامی – دفاعی، سیاسی – فرهنگی و اقتصادی مان همه در شورای عالی امنیت ملی مان طراحی میشود، پیگیری میشود، اسناد آن دست به دست میشود، از دستگاههای مختلف سوال پرسیده میشود که به کدام مسیر رسیده، در روسیه هم این است چرا این اتفاق افتاده؟
چون این طراحی باعث میشود که ما بتوانیم به آن مدل همکاری راهبردی مان سریعتر برسیم یعنی دو نهاد کلان دست فرا تشکیلاتی که در بالاترین رکن دو کشور قرار دارند این مسئولیت را برعهده گرفتند و این نشان از اهمیت تعمیق روابط ایران و روسیه دارد در کنار این با توجه به تغییر دولت در ایران و میدانید که روسیه همواره در کنار جمهوری اسلامی ایران بوده و آن تعبیری که هم در مراسم تنفیذ رهبر فرزانه انقلاب کردند که در سیاست خارجی اولویت همسایگان و دوستان دوران سخت باشند، روسیه همواره در شرایطی که تروریکای اروپایی، سیاستهای خصمانه متعددی علیه ایران داشته در کنار ایران بوده، اولین رئیس جمهوری که تماس گرفت و به رئیس جمهور منتخب ایران تبریک گفت، آقای پوتین بود، نماینده ویژه اش را اعزام کرد هم پیام تماس تلفنی صورت گرفت، هم پیام رسمی ارسال شد، این نشان دهنده اهمیت است میدانید که اروپاییها این اقدام را صورت ندادند.
صدرالحسینی: حتی در مراسم تحلیف هم رئیس دوما آقای والودین حضور داشتند و این خیلی مهم است.
مدبر: نقش ویژه و پررنگ روسیه در شورای امنیت در حمایت از مقاومت اسلامی بی سابقه است
مدبر: بله آقای والودین حضور داشتند در بالاترین سطح، من یک نکته بگویم در اصلاحات قانون اساسی روسیه جایگاه پارلمان روسیه ارتقاء پیدا کرده یعنی الان پارلمان در روسیه یک رده بالاتری در سطح شورای فدراسیون دارد و میتواند وزرا را خودش معرفی کند قبلا متفاوت بود شرایط، من حالا نمیخواهم به این اشاره کنم یعنی یک مقام ارشد در بالاترین رده را روسها اعزام کردند، پیام آقای پزشکیان که قابل تمجید است در آن یادداشتی که در روزنامه ایران تایمز نوشتند تحت عنوان پیام من به جهان جدید، دو کلیدواژه را رئیس جمهور مطرح کردند که قابل تمجید است، یک: روسیه و چین دوستان دوران سخت ما بودند، دو: روسیه همسایه راهبردی و مشترک و هم پیمان ما است که دولت من متعهد به اجرای تعهدات همکاری با روسیه است، این بسیار مهم است، چرا؟ چون ما الان در یک طبق همان اعلام دو هفته پیش سخنگوی محترم وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران که اعلام کرد در یک مسیر طلایی روابط با روسیه قرار داریم ما در یک مسیر طلایی قرار داریم این مسیر طلایی چند بعدی است، یک بعد آن امنیتی است.
در شرایط فعلی که تحولات نظام ملل متحد به سرعت به سمت یک بی نظمی هدایت شده از سوی اتاق فکر باکینگهام، کاخ سفید و الیزه، من نقش فرانسه را در این بی نظمی جهانی باید تاکید کنم در حال حرکت است، همگرایی امنیتی، سیاسی ایران و روسیه در ابعاد مختلف بسیار قابل توجه است، من یک مطلب بسیار مهمی را خدمت هموطنان عزیز عرض کنم، امروز آقای نبنزیا نماینده دائم روسیه در شورای عالی امنیت ملی به گونهای از جبهه مقاومت حمایت میکند که انگار سخنگوی جبهه مقاومت است این بسیار ارزشمند است الان روسیه دائما در جلسات شورای عالی امنیت ملی در جلسات شورای امنیت سازمان ملل متحد در مقابل سیاستهای خصمانه و طرحهایی که فرانسه، آمریکا و بریتانیا علیه جبهه مقاومت ایجاد میکنند ایستادگی میکند.
حتی در عملیاتی که رژیم صهیونیستی به الحدیده انجام داد روسیه قویا این را محکوم کرد و اقدامات جنبش انصارالله را یک اقدام در دفاع از خودش مطرح کرد یا حمایتهای ویژهای که روسیه از ملت مظلوم فلسطین، جنبش حماس و حزب الله صورت میدهد، اقداماتی است که دقیقا در راستای همین مسیر نگاه مشترک ایران و روسیه دارد و این نقش ویژه و پررنگ روسیه در شورای امنیت بی سابقه است.
ما در سالهای گذشته این ویژگی را نداشتیم برای همین الان ما در یک نقطه طلایی در شرایطی هستیم که رژیم صهیونیستی با امضای باکینگهام و کاخ سفید در آن سفر دو هفته پیشی که نتانیاهو به کنگره داشت و آنها آن جنایت را انجام دادند و دهها بار رئیس دولت متخاصم و جنایتکار جنگی نتانیاهو را تشویق کردند و در مقابل او ایستادند برای نسل کشی هزاران تن از مردم بی دفاع فلسطین، روسیه امروز نقش ویژهای در سازمان ملل و در پیمانهای مختلف برای مقابله با این توطئه دارد.
لذا تعمیق همکاریهای ما در بعد امنیتی بسیار قابل توجه است ما چند محور ویژه الان داریم که این محورها نگاه مان کاملا با هم هماهنگ است اول در بحث بحران افغانستان، دوم در بحث تحرکات ناتو و آمریکا و اسرائیل و بریتانیا و فرانسه در قفقاز جنوبی و تلاش آنها برای نظامی سازی این منطقه، سوم در بحران سازی ویژهای که بریتانیا در آسیای مرکزی طراحی کرده که من به تک تک اینها اشاره خواهم کرد.
لذا این تعمیق مناسبات بسیار ضروری، قابل توجه است و حضور اقای شایگو به عنوان یک شخصیت تاثیرگذاری که چرا آقای پوتین آقای شایگو را از وزارت دفاع به شورای امنیت روسیه برد؟
برای این که یک ژنرال کارکشته امنیتی را در راس یک تشکیلات اطلاعاتی قرار داد و اعلام کرد که امروز تشکیلات اطلاعاتی من رویکرد آن دیگر نظامی هم دارد و دیگر صرف کار اطلاعاتی نیست، این هم یک پیام صریح بود و این همگرایی و این همکاری و گفتگوهای مهمی که خصوصا با سرلشگر باقری و آقای امیراحمدیان و آقای پزشکیان صورت گرفت نشان از این مدل بسیار مهمی است که باید پیش ببریم.
صدرالحسینی: روسیه درباره اقدام تروریستی اخیر و شهادت اسماعیل هنیه اعلام انزجار کرد
سوال: آقای صدرالحسینی در ارتباط با عملیات تروریستی رژیم صهیونیستی و شهادت اقای اسماعیل هنیه شما تحلیلتان از موضع روسها چیست؟
صدرالحسینی: اجازه بفرمایید دو واژگانی که آقای مدبر به کار بردند من یک تشریح کنند ایشان دو واژگان بسیار مهم را یک: واژگانی به نام تسهیل کننده و دو: پیشران را برای شورای امنیت دو کشور بکار بردند، مسیر دو کشور در حالی است که داریم به تراز راهبردی میرسیم، بالاخره میدانیم موضوع اداره و کارهای اداری و بروکراتیک در کشورها ممکن است بعضی از موضوعات راهبردی را متوقف کند، اما کار وقتی دست دو شورای عالی امنیت ملی کشور باشد، خیلی از این موضوعات تسهیل میشود و شورای امنیت دو کشور میتوانند پیشران رسیدن به آن تراز راهبردی باشد.
اما این نکتهای که فرمودید، کاملا درباره این اقدام تروریستی اعلام انزجار صورت گرفت و بر اساس مفاد منشور سازمان ملل حق تنبیه متجاوز و اقدام متقابل را به جمهوری اسلامی دادند و به این مسئله به سرعت واکنش نشان دادند و این اقدام تروریستی را محکوم کردند.
علیرغم این که روابط بین روسیه و رژیم صهیونیستی عادی است، اما در دو مقطع هم در ارتباط با موضوع برخورد جمهوری اسلامی ایران و روسیه در سوریه یک اختلافاتی بین روسیه و رژیم صهیونیستی بوجود آمد که البته خیلی آشکار نبود و ما هم توقع نداشتیم.
اما در قضایای حمایت از مقاومت که اشاره فرمودند کاملا رژیم صهیونیستی نسبت به این اقدام روسها اظهار نگرانی کرده به دلیل این که در واقع مجموعه نمایندگان روسیه در سازمان ملل به گونهای حمایت روشن و آشکار خودشان را از مقاومت چه مقاومت انصارالله، چه مقاومت حزب الله و چه کشتار و نسل کشی که در غزه بوجود آمد اظهار تنفر خودشان را عریان کردند و حتی در ارتباط با موضوع آتش بس قطعنامه را بردند البته توسط آمریکاییها وتو شد.
اما در هر حال نشان داد که موضع آنها یک موضع بسیار انسانی و در کنار مقاومت قرار دارد. در ارتباط با اقدام تروریستی رژیم صهیونیستی هم عرض کردم که کاملا آن را اقدام تروریستی نامیدند، پیام دادند در این رابطه، تماس برقرار کردند و احتمالا در این گفتگوهایی که آقای شایگو هم به ایران آمدند در این رابطه گفتگوهایی خواهد شد.
اشارهای فرمودند به جایگاه آقای شایگو که الان دبیر شورای عالی امنیت روسیه است من باید عرض کنم که ایشان از نیروهای قدیمی، با تجربه و بسیار نزدیک به رهبری روسیه هست و این انتخاب و این سفر میتواند ما را در مسیر تعمیق روابط بسیار کمک بکند.
مدبر: دوباره دریای خزر را منطقهای میدانیم که امنیتش باید توسط خودمان تامین شود
سوال: آقای مدبر حرکتهایی که جمهوری اسلامی و روسیه در نهادهای منطقهای و بین المللی مثل شانگهای، مثل بریکس، اتحادیه اوراسیا اینها چه فرصتهایی را برای دو کشور فراهم میکند که بتوانند در این نهادها نقش آفرینی کنند؟
مدبر: طی چند سال گذشته بعد از آن تجربه موفقی که جا دارد من از قهرمان ملی ایران شهید سلیمانی که با تدابیری که اتخاذ شده که بین ایران و روسیه صورت گرفته در سوریه و بخش عمدهای از داعش خشکانده شد بعد از تجربه موفق ما یک سرفصل نظامی را با روسیه طراحی کردیم که خوب نمونه اش همان سفرهایی بود که سرلشکر باقری به مسکو صورت دارد.
ما برنامههای رزمایشهای منظم سالانه معروف به رزمایش مرکب ایران روسیه در اقیانوسها و آبهای آزاد را برگزار کردیم چندین مورد صورت گرفت ناوگان دریایی ایران حتی به سنپترزبورگ است این یک پیام مهم میرساند به نظام بین الملل که ائتلاف امنیتی ترانزیت جهانی هم است و هفته گذشته رزمایش مرکب دریایی ناوگان دریایی ایران سپاه روسیه در دریای کاسپین هم صورت گرفت این هم دوباره یک پیام می دهد که ما دوباره دریای خزر را یک منطقهای میدانیم که امنیتش باید توسط خودمان تامین شود در کنار این طبق همگراییهایی که طبق مسکو و تهران صورت گرفت ایران عضو دائم شانگهای و عضو دائم بریکس تبدیل شد و در اتحادیه اقتصادی اوراسیا رده فعالیتش ارتقا پیدا کرد.
روسیه نگاهش به اتحادیه اقتصادی اوراسیا صرفا به یک ائتلاف اقتصادی صرف نیست این یک اتئلاف چند جانبه است که در مقابل تروریسم اقتصادی ایستادگی میکند تروریسم اقتصادی همین تحریمها هستند این فرصت قابل توجه ویژهای را برای ما ایجاد میکند.
کمتر از دو ماه دیگر نشست روسای جمهور بریکس در روسیه برگزار میشودو آقای پزشکیان هم شرکت میکنند و طبق اعلام کرملین تفاهم نامه جامع همکاریهای راهبردی بیست ساله ایران و روسیه هم امضا میشود.
صدرالحسینی: از آقای پزشکیان به طور رسمی دعوت شده؟
مدبر: هرچه که تماس ما با طرف روسی و عملیاتی بودن تفاهماتمان بیشتر باشد برای حفظ امنیت منطقه مان هم مهم است
مدبر: بله به طور رسمی دعوت شده و کرملین هم اعلام رسمی کرده این دعوت را و حضور را و امضا را وگفته این عملا اتفاق میافتد، امضای این تفاهم نامه جامع راهبردی که یکی از نگرانیهای جدی غرب است به ما کمک میکند که این ائتلاف مان خیلی تقویت شود.
ما اول یک تفاهم نامهای داشتیم قانون معاهده اساس همکاریهای مشترک ایران و روسیه و یک بند سهای داشت این تفاهم نامه که این بند سه اشاره کرده بود که اگر ایران یا روسیه مورد تجاوز و جنگ قرار بگیرند دو کشور برای جلوگیری از تجاوز و جنگ اقداماتی را میکنند به همدیگر کمک میکنند به کشور متخاصم همکاری نمیکنند و نکات دیگر، اما دارد اینها ارتقا پیدا میکند.
ما داریم میرویم به سمت این که یک ائتلاف دفاعی با روسیه برسیم حرکت ما برای رسیدن به یک ائئلاف دفاعی و ارتقای همکاریهای امنیتی مان در ابعاد مختلف هم تروریسم اقتصادی، اردیبهشت ماه که سفر آقای احمدیان دبیر شورای امنیت ملی به دوازدهمین نشست امنیتی سنپترزبورگ بود دبیر شورای امنیت ملی ایران یک طرح پنج بندی داشت تقریبا که بحث امنیت سایبری و مقابله با تهدیدات با فضای مجازی اشاره کرد این میرسد به آن تفاهم نامه امنیت اطلاعات که ما با روسها امضا کردیم.
ما در دنیا الان یک جنگ هایبرید یک جنگ ترکیبی ابعاد مختلف داریم تروریست چند بعد دارد یک تروریست رسانهای است یعنی شما اول این را ترور شخصیت میکنند فضاسازی میکنند ترور حیثیتی میکنند و تبلیغات دروغین میکنند فضا را ملتهب میکنند بعد ترور را عملیاتی میکنند ما داریم کار میکنیم برای مقابله با این پلتفرمها در ابعاد مختلف خوب این دستاورد فوق العادهای است کم نظیر است.
حضور ما را در این ائتلاف و دستاوردهایمان را بسیار چشم گیرتر میکند این جاست که میرسیم میبینیم چرا غرب و جریانات غرب گرا اولین صحبتی که میکنند اختلال ایجاد کردن در روابط ایران و روسیه است خوب این یک بعد، بعد دوم این است که من اشاره کردم به منطقه آسیای مرکزی ما کمتر از سه ماه پیش بود که وزیر سابق خارجه بریتانیا که خوب دولتش هم خوب دوباره نخست وزیرشان تغییر کرد وزرایشان تغییر کرد، با حضور در آسیای مرکزی یک جملهای گفت، گفت ما میخواهیم ارزشهای انگلیسی را در منطقه آسیای مرکزی دوباره فعال کنیم، ارزش انگلیسی یعنی چی؟ انقلاب رنگی، شورش، شبکه جاسوسی، حمایت از گروههای براندازی.
میدانید که الان بخشی از جریان داعش را که معروف است به داعش ... و یا هر اسم دیگری اینها اسامی مصطلحی است اینها مامور اطلاعاتی آمریکا، انگلیس و فرانسه هستند که در قالب مامورین داعش ماموریت شان را انجام میدهند اینها را در اینجا مستقر کردند از اختلافات مرزی منطقهای میخواهند استفاده کنند.
لذا هر چه که تماس ما با طرف روسی و عملیاتی بودن تفاهمات مان بیشتر باشد برای حفظ امنیت منطقه مان هم مهم است و من یک نکته مهم را بگویم بعد از جنایات تروریستی رژیم صهیونیستی دیدیم در جلسه شورای امنیت همین هفته گذشته بریتانیا و آمریکا از اسراییل حمایت کردند و اصلا محکوم نکردند، روسیه بود که عمیقا محکوم کرد این بسیار مهم است ما باید بدانیم که در طرف مقابل ما چه جریانی ایستاده، اهدافش چی هست و چه جریانی نمیخواهد به این مسیر برسیم و خوشبختانه این سطح تعمیق مناسبات چند بعدی که شورای امنیت ملی هم مسئولیت پیگیری تحقق آن را دارد دارد خوب پیش میرود و امیدواریم هرچه بیشتر و عمیقتر مسیرش را طی کند.
قدرالحسینی: ارتباط با جنایتی که در غزه صورت گرفت روسیه بهترین موضعی که امکان داشت اتخاذ کرد
سوال: در مورد غزه شما مواضع روسیه را کاملا منطبق با مواضع جمهوری اسلامی ایران میبینید؟
صدرالحسینی: در ارتباط با جنایتی که در غزه صورت گرفت روسیه بهترین موضعی که امکان داشت هم در شورای سازمان ملل هم در مجمع عمومی و هم در گفتگوهای دو و چند کشورهای مختلف این را انجام داد یعنی از یک بعد کاملا انسانی، به این موضوع و به این جنایات نگاه میکرد و موضع میگرفت و همان طور که خدمتتان گفتم در طول ۱۰ ماه گذشته تمام تلاشش بر این بود که این موضوع آتش بس صورت بگیرد و در حقیقت در کنار مقاومت در کنار ایران به دنبال این مساله بود که در غزه کاهش شهدا را ما داشته باشیم و وضعیت غزه به یک وضعیت آرام برگردد کاملا یک نگاه منطقی به این مسئله داشت و نسبت به موضع رژیم صهیونیستی آمریکا، انگلیس، آلمان و فرانسه کاملا یک موضع تخاصمی در این رابطه داشت.
حتی بگومگوهایی را در شورای امنیت با نمایندگان آمریکا و این کشورهای اروپایی داشت حتی در زمانی اعضای اروپایی ناتو کمکهای تسلیحاتی را برای رژیم میفرستادند او به صورت صراحت نماینده روسیه در شورای امنیت سازمان ملل اعلام میکرد که شما برای جنگ افروزی دارید بنزین بر روی آتش میریزید و در مواقع مختلف از حق مقاومت فلسطین کاملا دفاع کرد و موضوع حماس را حتی دیدارهایی در این رابطه صورت گرفت و به طور رسمی اعلام کرد که شما دارید از حقوقتان و از سرزمینتان دفاع میکنید و کاملا یک نگاه جامع و همه جانبه نگرانه داشت روسیه و به نظر میآید که یک تفاوت قابل توجه با اروپاییها و آمریکاییها نسبت به این موضوع ضد انسانی که در غزه پیش میرفت داشت.
این نکته بسیار مهم است حتی در رابطه با گفتگوهایی که برای انسجام جریانهای مقاومتی در نقاط مختلف ازجمله تهران، از جمله لبنان صورت میگرفت مسکو به صورت دقیق اینها را پیگیری میکرد و علاقهمند بود مجموعه مقاومت بتوانند حقوق خودشان را از رژیم صهیونیستی استیفا کنند.
سوال: در مورد جنگ اکراین و دعوت از ایران برای میانجی گیری شما تحلیل تان چیست؟
صدرالحسینی: این یک نکته بسیار مهم است خوب موضع جمهوری اسلامی در جنگ اکراین از ابتدا روشن بود و قطعا جمهوری اسلامی علاقهمند به شروع و یا تداوم هیچ جنگی در هیچ نقطهای ندارد نظرات جمهوری اسلامی با صراحت بیان شد و در ارتباط با این موضوع باید خدمتتان عرض کنم شایعات فراوانی هم در فضای مجازی به وجود آمد.
حتی تهمتهایی به جمهوری اسلامی در ارتباط با استفاده از پهبادهای ایران زده شد که البته شهید امیرعبداللهیان در جای خودش آنها را به نوبت جواب میداد، اما واقعیت این امر این است که جمهوری اسلامی ایران بر اساس نگاه انسانی اعلام آمادگی کرده برای میانجیگری و برای اینکه بتواند در این منطقه از جهان صلح وآرامش و ثبات برقرار بشود این که یک موضع بسیار روشن و شفافی بود که از جانب جمهوری اسلامی بیان شده بود.
مدبر: نظام بین الملل دارد به یک سمتی میرود که غرب و آمریکا میخواهند دور بزنند
سوال: آقای مدبر با توجه به اینکه ما حالا هم دو کشور هم ایران و هم روسیه در تحریمهای غربیها قرار دارند چه فرصتهایی را برای دو کشور پدید میآورد و آن توافق راهبردی که اشاره کردید منافع آن برای دو کشور چیست؟
مدبر: تقریبا دو روز پیش بود مجدد رئیس شورای فدراسیون روسیه صریحا اعلام کرد که شبکههای سوییفت مالی، استفاده از دلار، شبکههای غیرقابل اعتمادی هستند، چون در اختیار جبهه یک جانبه گرایی برای فشار به مستقلین است خوب من عرض کردم.
امروز یکی از ماموریتهایی که در بریکس وجود دارد مقابله با تروریسم اقتصادی است و بخش عمدهای از اعضای بریکس تفاهماتشان را بر پایه پول مشترک صورت دادند و حتی این بانک بریکسی که هم ایجاد شده دارد میرود به سمت ارز مشترک نه این که یک پول واحدی اروپا مثلا ساخته شود نه این یک تبادلات براساس تبادلات مالی خودشان باشد و کاری است که امروز روسیه دارد با چین و هند انجام میدهد و این جذابیت باعث شده که اعضای متعددی از جهان به این سمت بروند که عضو بریکس شوند.
نمونه بارزش همین مالزی است که خوب این فرصت فوق العادهای برای ما ایجاد میکند که بستر تبادلات مالی مان را با روسیه براساس مبنای پول ملی انجام بدهیم، سیاستهای تحریمی را دور بزنیم و اصلا نظام بین الملل دارد به یک سمتی میرود که غرب و آمریکا میخواهند دور بزنند یعنی میخواهند اولویتها و تبادلات تجاری کشورهای خارج از چرخه دلار به اندازهای بالا میشود که آنها مجبور میشوند امتیاز میدهند ما اول باید به جایگاه نظام جهانی درک کنیم.
اگر ما به این باور برسیم که غرب به یک مسیری رسیده که فضای گذشته را ندارد و به سمت امتیازدهی به مستقلین حرکت کرده ما هم میتوانیم از این فرصتهایمان در جریان جبهه مستقلین استفاده کنیم. اما اگر این نگاه را نداشته باشیم همان نگاه سنتی قدیمی که غرب قدرت است، این نگاه قدیمی هیچ دستاوردی جز شکست ندارد.
الان مسیر جامعه جهانی دقیقا این تعبیری که در گذشته جهان شمال و جنوب بود دوباره دارد مطرح میشود خوب این یک فرصت فوق العاده است تفاهم نامه جامع راهبردی این پیام را میدهد که همکاریهای ما ناگسستنی است، سلسه مراتب دارد دقیق در حال اجرا شدن است، یک دستاورد قابل توجهی که ما باید این را جدی بگیریم و به صرف امضا کردن آن نباشیم برنامه داشته باشیم، نکته بعدی محور ترانزیتی است که خوب این را باید ما جایگاه ترانزیتی مان را تقویت کنیم در بعد امنیتی بسیار مهم است.
امروز در دنیا یک واژهای داریم به اسم دیپلماسی نظامی که یک اصل بسیار مهمی است کشوری که بتواند تسلیحات خودش را به سایر کشورها بفروشد تسلیحاتی که جزو آن چهار رده تسلیحات ممنوعه نیستند این یک گام بزرگی در دیپلماسی نظامی ایجاد کرده است که برگ برنده دیپلماسی سیاسی خودش است که ما باید در این حوزه هم تقویت کنیم در حوزه دیپلماسی سیاسی با روسیه.
سوال: آقای صدرالحسینی تهدیدات مشترکی هم داریم با روسها از جمله بحث گسترش ناتو به سمت شرق موضوع تروریست و موضوعات مختلف این اشتراکات و همکاریها در این زمینه چه قدر برای دو کشور میتواند فرصت ساز باشد؟
صدرالحسینی: یک نکته مهم این تهدیداتی است که از جانب ناتو ما یک نمونه کوچکش را در اکراین دیدیم یعنی تعبیه موشکهایی که در اکراین میتوانست امنیت ملی روسیه را از بین ببرد و یا نفوذ ناتو به سمت قفقاز، آسیای میانه اینها جزو تهدیدات مشترک ما هستند.
امروز محض مهاجرت غیر قانونی یک تهدید است برای همه کشورها هر کدام از اینهایی که میگویم یعنی ما میتوانیم همکاری داشته باشیم امروز قاچاق مواد مخدر، قاچاق اسلحه میتواند تهدید برای همه کشورها باشد از جمله ما و روسیه و ما میتوانیم.
موضوع محیط زیست که یک موضوع جدید است و میتواند یک تهدید قابل توجه برای ما و روسیه باشد و ما میتوانیم همکاریهای قابل توجهی با روسیه داشته باشیم، آخرین عرض بنده که شاید از حوزه تهدید خارج شود همکاریهای دو کشور ایران و روسیه در علوم جدید است مثل هوش مصنوعی، هوافضا، کوانتوم وموارد متعدد.