• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۶۱۷۷۳۵
تاریخ انتشار: ۱۴ آبان ۱۴۰۴ - ۱۵:۳۲
علمی و فرهنگی » میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری

تاکید بر ضرورت اصلاح ساختار و قانون در حریم‌گذاری آثار تاریخی

در نشست تخصصی «بررسی چالش‌ها و راهبرد‌های حریم‌گذاری محوطه‌های تاریخی» بر لزوم بازنگری در قوانین حریم آثار، حذف مداخلات غیرکارشناسی و ایجاد نظام‌نامه‌های روشن برای حفاظت از ارزش‌های ملموس و ناملموس میراث فرهنگی تأکید شد.

تاکید بر ضرورت اصلاح ساختار و قانون در حریم‌گذاری آثار تاریخی  *///////لطفا تصویر بهتر استفاده شود

‌به گزارش خبرگزاری صدا و سیما در این نشست که با حضور جمعی از کارشناسان حوزه میراث‌فرهنگی برگزار شد، علیرضا قلی‌نژاد پیربازاری، سرپرست معاونت فناوری و کاربردی‌سازی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری، با اشاره به ابعاد مختلف تعیین حریم آثار تاریخی گفت: موضوع ثبت و حریم، دو لایه دارد؛ یکی لایه‌ کیفی که درک و دریافت کارشناسان از محوطه است و دیگری لایه‌ کمی و عددی که با محاسبات فنی و ضوابط سنجیده می‌شود. اما آنچه مغفول مانده، جنبه‌ ناملموس آثار است؛ ارزش‌هایی که در ارتباط فرهنگی و تاریخی با مردم شکل می‌گیرد و باید در تعیین حریم‌ها لحاظ شود.

او با تأکید بر اینکه نگاه صرفاً کالبدی به آثار تاریخی کافی نیست، افزود: آجر و خشت تنها نشانه‌اند از یک کیفیت فرهنگی عمیق‌تر. اگر در تعیین حریم تنها به ارتفاع و محدوده توجه کنیم، بخش مهمی از روح و معنا را از دست می‌دهیم. حریم صرفاً یک خط نیست؛ پیوستاری از ارزش‌های کالبدی، تاریخی و انسانی است.

در ادامه، عبدالرضا مهاجری‌نژاد، عضو هیئت علمی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری نیز با نگاهی انتقادی به روندهای موجود در تعیین حریم آثار گفت: مشکل اصلی ما فنی نیست؛ همه کارشناسان ما تخصص لازم را دارند، اما قانون اجرا نمی‌شود. بزرگ‌ترین معضل، نبود پایبندی به ضوابط و دخالت‌های غیرکارشناسی است. تا زمانی که ضمانت اجرایی و اراده‌ی حاکمیتی وجود نداشته باشد، هیچ حریمی نمی‌تواند حافظ آثار تاریخی باشد.

او با اشاره به تجربه کشورهای دیگر اظهار کرد: در اروپا هم مسیر طولانی طی شده تا حریم‌ها به‌صورت قانونی تثبیت شوند. امروز آن‌ها برای هر اثر تاریخی، بایدها و نبایدهایی مشخص دارند؛ درحالی‌که در ایران، گاهی حتی ضوابط مصوب نیز اجرا نمی‌شود و همان نهادهای دولتی مرتکب تخلف می‌شوند.

این عضو هیئت علمی پژوهشگاه در ادامه بر لزوم بازنگری در تعریف حریم آثار تأکید و اظهار کرد: حریم بنای تاریخی با حریم محوطه، تپه یا گورستان تفاوت دارد. این تفاوت‌ها باید در ضوابط دیده شود. اما متأسفانه در بسیاری از پرونده‌ها، حریم‌ها به‌صورت کلیشه‌ای و تکراری بدون توجه به موقعیت تاریخی، فرهنگی و توپوگرافی اثر تعیین می‌شوند.

او همچنین نمونه‌هایی از تخلف در اجرای ضوابط از جمله ساخت‌وسازهای غیرمجاز در مجاورت سردر باغ ملی و غار خورشید را یادآور شد و گفت: وقتی قانونی تصویب و ابلاغ می‌شود اما حتی دستگاه‌های دولتی آن را نقض می‌کنند، باید ریشه‌ مشکل را در ساختار مدیریتی جست‌وجو کرد، نه در کارشناسی میدانی.

در بخش پایانی نشست، مهاجری‌نژاد با جمع‌بندی مباحث گفت: حفاظت از میراث‌فرهنگی تنها با خط‌کشی فنی ممکن نیست. باید نظامی جامع از دانش، فرهنگ و قانون شکل بگیرد که همه‌ حوزه‌ها از باستان‌شناسی و زبان‌شناسی تا انسان‌شناسی در آن حضور داشته باشند. ما نیازمند سند ملی ثبت و حریم هستیم که با مشارکت پژوهشگران و مدیران میدانی تدوین شود.

این باستان‌شناس اظهار کرد: وقتی چارچوب‌های متقن و غیرقابل تغییر نداشته باشیم، با تغییر مدیران، مسیر حفاظت هم تغییر می‌کند. باید نظام‌نامه‌ای تدوین شود تا هیچ فرد یا نهادی نتواند خارج از قانون در تعیین یا تغییر حریم‌ها دخالت کند.

این نشست با تأکید بر ضرورت اصلاح ساختار حقوقی و مدیریتی در حوزه حریم‌گذاری و با امید به تدوین «سند ملی ثبت و حریم میراث فرهنگی» در همکاری میان پژوهشکده‌ها و معاونت میراث فرهنگی کشور به پایان رسید.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
گذشت اولیای دم از قصاص
برگزاری مراسم تجلیل از ۳۰ گروه جهادی دانشجویی در کهگیلویه و بویراحمد
اهدای عضو دوازدهمین ایثارگر اعزامی از اردبیل در سال ۱۴۰۴
کلاهبردار ۲۵۰ هزار دلاری شناسایی و دستگیر شد
اتمام حجت با نهادهای کم کار در حوزه حمایت از خانواده و جوانی جمعیت
پیگیری پرداخت مطالبات کارکنان گروه ملی فولاد
تاکید بر اجرای سریع توافقات ۱۲ سند همکاری با پاکستان
میزبانی کیش از دومین جشنواره موسیقی کار و آیین‌های جنوب ایران
مروری بر چند برنامه تلویزیونی
افزایش دمای کمینه در استان همدان
اعمال محدودیت ترافیکی در آزادراه تهران شمال و جاده چالوس
برگزاری رالی تور گردشگری خانوادگی در تهران
دستگیری ۴۴۰ سارق و معتاد متهاجر در کهگیلویه و بویراحمد
ده‌ها هزار غیرنظامی در سودان کشته شدند
اکران دو مستند شگرد و پهلوانان در ساری
سلام سرمای پاییزی به زاهدان
معرفی برگزیدگان مرحله استانی مسابقات قرآن کریم مدهامتان در قزوین
نیروهای مسلح ایران قوای ناتو را شکست دادند 
شمس الدین رحمانی، چهره‌ای جامع در اندیشه ایرانی
شهرک صنعتی ورزنه موتور اشتغال شرق استان خواهد بود
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
والیبال ایران عزادار شد؛ صابر کاظمی درگذشت
حقوق کارکنان باید مستقیم به حسابشان واریز شود
واکنش چین به تهدید نظامی آمریکا علیه نیجریه
فاصله قیمت زعفران از تولید تا مصرف
استعفا در شرایط حساس
زهران ممدانی، اولین شهردار مسلمان نیویورک شد
پاسخ اعضای دولت به پرسش خبرنگاران
عملکرد دستگاه‌ها در صدور مجوز‌های کسب و کار
روزنامه‌های فردای ۱۳ آبان
هدف از جنگ ۱۲ روزه براندازی نظام جمهوری اسلامی بود
کشف ۱۵۶ دستگاه خودروی لوکس قاچاق به ارزش ۸۸۵ میلیارد تومان
وزیر خارجه ارمنستان: روابط ما با ایران راهبردی است
آغاز دهمین سوگواره نمایش آیینی «نگین شکسته» در مشهد
ایروانی: اظهارات ترامپ تهدید علیه صلح‌وامنیت بین‌المللی است
پخش زنده والیبال ایران و بحرین در شبکه ورزش
تعطیلی مدارس برخی مناطق هرمزگان  (۳ نظر)
عراقچی: غنی سازی صفر امکان ندارد  (۲ نظر)
نتایج قرعه کشی طرح عادی ایران خودرو اعلام شد  (۱ نظر)
با قاطعیت از حاکمیت خود دفاع می‌کنیم  (۱ نظر)
به جزایر ایران حمله شود همانجا پاسخ کوبنده می‌دهیم  (۱ نظر)
ارتش رژیم اشغالگر محور «فیلادلفیا» را بست  (۱ نظر)
والیبال ایران عزادار شد؛ صابر کاظمی درگذشت  (۱ نظر)
سه نفر با اهدای عضو مرحومه مبینا حمصیان به زندگی بازگشتند  (۱ نظر)
بازتاب گسترده بیانات رهبر معظم انقلاب در رسانه‌های آمریکای لاتین  (۱ نظر)
برگزاری راهپیمایی ۱۳ آبان در مشهد، متمرکز در میدان شهدا  (۱ نظر)
لزوم اجرای روش‌های نوین در دامداری‌های کردستان  (۱ نظر)
شرایط دریافت مجدد وام اشتغالزایی و مشاغل خانگی اعلام شد  (۱ نظر)
پزشکیان: مساجد بهترین کانون ساماندهی امور اجتماعی هستند  (۱ نظر)
سخنگوی سپاه: برای شکست سنگین‌تر دشمن آماده شده‌ایم  (۱ نظر)
جنگ نامتقارن؛ کابوس آمریکا در صورت تهاجم به ونزوئلا  (۱ نظر)