• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۶۶۵۵۳۵
تاریخ انتشار: ۰۲ دی ۱۴۰۴ - ۱۲:۳۰
اقتصادی » اقتصاد کلان

نوآوری و فناوری، مسیر عبور از تله درآمد متوسط

معاون فناوری و نوآوری وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با تأکید بر اینکه رشد اقتصادی صرفاً یک شاخص عددی نیست، گفت: تجربه جهانی نشان می‌دهد کشور‌هایی که توانسته‌اند از تله درآمد متوسط عبور کنند، نوآوری، فناوری‌های عمیق و سرمایه‌گذاری گسترده در تحقیق و توسعه را به‌عنوان موتور اصلی رشد انتخاب کرده‌اند.

نوآوری و فناوری، مسیر عبور از تله درآمد متوسط

به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، محمد نبی شهیکی‌تاش، معاون فناوری و نوآوری وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، در همایش ملی اقتصاد نوآوری و فناوری با بیان اینکه رشد اقتصادی تابع مجموعه‌ای از عوامل سیاسی، نهادی و ساختاری هر کشور است، اظهار کرد: اعداد رشد اقتصادی حامل اطلاعات پنهان و نهفته‌ای هستند که وضعیت واقعی اقتصاد کشور‌ها را نشان می‌دهند و نمی‌توان آنها را صرفاً به‌عنوان یک عدد ساده تفسیر کرد.

وی با اشاره به طبقه‌بندی کشور‌ها بر اساس سطح درآمدی افزود: در جهان امروز، برخی کشور‌ها در تراز درآمدی بالا، برخی در سطح متوسط و برخی دیگر در سطوح پایین قرار دارند. پدیده‌ای که طی چهار دهه اخیر مورد توجه جدی قرار گرفته، «تله درآمد متوسط» است؛ وضعیتی که در آن کشور‌ها علی‌رغم برخورداری از نهادسازی‌های سیاسی و اقتصادی، در محدوده رشد متوسط متوقف می‌شوند.

شهیکی‌تاش با اشاره به نتایج مطالعات بین‌المللی تصریح کرد: بررسی‌ها نشان می‌دهد بیش از ۱۰۸ کشور با نوعی قفل‌شدگی درآمدی و تله درآمد متوسط مواجه هستند و تنها تعداد محدودی از کشور‌ها توانسته‌اند جهش شتابان و پایدار رشد اقتصادی را تجربه کنند.

معاون فناوری و نوآوری وزیر علوم با طرح این پرسش که آیا منطق سنتی رشد اقتصادی در همه کشور‌ها یکسان است، گفت: در گذشته، انباشت عوامل تولید مانند نیروی کار، سرمایه، منابع طبیعی و نهاد‌های مالی به‌عنوان موتور رشد مطرح بود، اما نظریه‌های جدید رشد نشان می‌دهد که وزن عوامل رشد در کشور‌ها متفاوت است و نوآوری و فناوری نقش تعیین‌کننده‌تری یافته‌اند.

وی سهم نوآوری و فناوری و مفهوم «تخریب خلاق» را از پارادایم‌های اصلی رشد در دوران جدید دانست و افزود: کشور‌هایی که جهش شتابان را تجربه کرده‌اند، به سمت فناوری‌های عمیق، بازار‌های نوظهور و حضور فعال در زنجیره ارزش جهانی حرکت کرده‌اند و مدل اقتصادی آنها کاملاً با کشور‌هایی که در تله درآمد متوسط باقی مانده‌اند، متفاوت است.

شهیکی‌تاش با اشاره به نقش شرکت‌های پیشران و های‌تک بیان کرد: رشد استارتاپ‌های مقیاس‌پذیر و شرکت‌های یونیکورن در این کشورها، نتیجه مستقیم سرمایه‌گذاری هدفمند در اکوسیستم نوآوری و توسعه فناوری‌محور کسب‌وکارهاست.

وی همچنین تحقیق و توسعه (R&D) را موتور محرک نوآوری دانست و گفت: میانگین هزینه تحقیق و توسعه در کشور‌هایی که به تراز بالای درآمدی رسیده‌اند حدود ۴.۵ درصد تولید ناخالص داخلی است و این کشور‌ها سرمایه‌گذاری گسترده‌ای در صنایع نوظهور و دانش‌بنیان انجام داده‌اند.

معاون وزیر علوم با مقایسه تجربه ایران و برخی کشور‌های موفق افزود: در اقتصاد‌هایی مانند کره جنوبی، پیوند روشنی میان پژوهش صنعتی، فناوری و خروجی اقتصادی وجود دارد، اما در ایران بخش قابل توجهی از پژوهش‌ها به جریان تجاری‌سازی و توسعه اقتصاد های‌تک تبدیل نمی‌شود.

وی تغییر پارادایم دانشگاه را یکی از الزامات اصلی رشد اقتصادی دانست و تأکید کرد: دانشگاه باید به‌عنوان نهاد پیشرفت، منبع استعداد و جریان نوآوری ایفای نقش کند و در نوسازی صنعت، به‌ویژه حرکت از صنعت نسل دوم به صنعت نسل چهارم، نقش محوری داشته باشد.

شهیکی‌تاش در پایان با اشاره به تحولات شتابان فناوری و تغییر آرایش بازار کار جهانی گفت: بدون بازاندیشی در نهادها، استراتژی‌های فناوری، صنعتی و تجاری و تقویت زیست‌بوم نوآوری شامل پارک‌های علم و فناوری و شتاب‌دهنده‌ها، امکان عبور از تله درآمد متوسط وجود ندارد. آینده توسعه ایران در گرو درک منطق رشد مدرن و تکیه بر نوآوری و فناوری است

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
آذربایجان شرقی ظرفیت تبدیل شدن به محور دیپلماسی منطقه‌ای را دارد
نگاهی به سه فیلم و مستند آماده پخش از سیما
افزایش آلودگی هوا در شهر‌های صنعتی؛ ۵ شهر در وضعیت قرمز
تقویم روز و اوقات شرعی هجدهم دی به افق آبادان و خرمشهر
اطلاعیه قطع برق در برخی شاهرود
تداوم آلودگی هوا در شهر‌های صنعتی
روایتی از تجمع اصناف و بازاریان بجنورد 
اکران سیار میزبان ۵۰ هزار معتکف سراسر کشور
«احمد» جمعه نیم‌بها اکران می‌شود
انتخاب سرمربی جدید هوادار
صفحه نخست روزنامه‌های ورزشی ۱۸ دی
رشد چشمگیر مشارکت مردمی در اعتکاف امسال استان زنجان
دانشگاه علوم پزشکی زنجان پیشتاز در اجرای برند دانشگاه تاثیرگذار
مطالعات پهنه‌بندی لرزه‌ای زنجان
قطع گاز ۶۶۴ ساختمان دستگاه های اجرایی در استان زنجان
احترام به خانواده شهدا در جمهوری اسلامی نظیری در دنیا ندارد
مشارکت هزار و ۲۰۰ خیر زنجانی با طرح صدقه الکترونیکی کمیته امداد
نقشه راه زنجیره‌های اقتصادی مزیت دار آذربایجان غربی تدوین  می‌شود
تأمین کالا‌های اساسی در آذربایجان‌غربی پایدار است
آغاز نظارت‌های گسترده جهاد کشاورزی آذربایجان‌غربی بر بازار همزمان با اجرای طرح جدید اقتصادی دولت
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
باد و برف در راه همدان
نحوه برگزاری امتحانات دانشگاه آزاد در واحد‌های استانی اعلام شد
شهادت ۳ نفر از نیرو‌های فراجا در ناآرامی‌های امروز لردگان
تشییع پیکر شهید محمود حقیقت جمعی فردا در زاهدان
جزئیات برگزاری امتحانات پایان ترم دانشگاه‌های کشور
رئیس جمهور به بانک‌ مرکزی رفت
نیروی عملیاتی موساد در ایران اعدام شد
تمرکز نیرو‌های فراجا باید معطوف بر پیشگیری از اغتشاشات باشد
انتشار عمومی بزرگترین کلان داده قضایی کشور
یکسان سازی نرخ ارز در مرکز مبادله طلا و ارز
کشف حجاب؛ چهره سیاسی و فرهنگی استعمار در ایران
اعتبار کالابرگ هر سه ماه یکبار متناسب با تورم تغییر می‌کند
فرمانده کل ارتش:دشمن در اعتراضات مردم ایران دخالت نکند
نیم صفحه نخست روزنامه‌های ورزشی ۱۷ دی
اطلاعیه دانشگاه علوم پزشکی تهران، درباره فیلم منتشر شده از اتفاقات اطراف بیمارستان سینا
واکنش چین به اظهارات ترامپ درباره ایران  (۱۸ نظر)
جزئیات طرح جدید کالابرگ الکترونیکی اعلام شد  (۲ نظر)
اعلام زمان‌بندی دقیق واریز کالابرگ الکترونیکی؛ دهک‌های ۱ تا ۷ از چه تاریخی می‌توانند خرید کنند؟  (۱ نظر)
فهرست ۱۱ قلم کالای طرح معیشتی اعلام شد  (۱ نظر)
مرحله جدید یارانه مادران باردار و شیرده واریز شد  (۱ نظر)
اژه‌ای: هیچ ارفاقی در برخورد با اغتشاشگران در کار نیست  (۱ نظر)
بازتاب جلسه اول محاکمه مادورو در آمریکا  (۱ نظر)
گذشت اولیای دم مرحوم خالقی از قصاص قاتل فرزند خود  (۱ نظر)
توضیح جهاد کشاورزی درباره یارانه یک میلیون تومانی  (۱ نظر)
کشف حجاب؛ چهره سیاسی و فرهنگی استعمار در ایران  (۱ نظر)
انتشار کارت ورود به آزمون‌های استخدامی بانک کشاورزی و کمیته امداد  (۱ نظر)
آیت‌الله جنتی: دشمن‌شناسی مردم توطئه‌ها را خنثی می‌کند  (۱ نظر)
کادر فنی صنعت نفت آبادان در حال بررسی چند بازیکن مورد نیاز در نیم فصل دوم  (۱ نظر)
توضیحات وزیر ارشاد درباره کاغذ و ارز ترجیحی  (۱ نظر)
تولید مجموعه نمایشی طنز ورثه لر در خوی  (۱ نظر)